By the book - buy a book!

10.05.2021

Nyfiken, klicka på bilden....

Family, friends & followers - Boken om mitt liv skulle kunna fyllas med mina egna berättelser och av människor som funnits eller finns i mitt liv - men den berättelsen kommer inte att skildras här och nu.

En bok är så mycket mer än en mängd textrader från pärm till pärm som fyller en bokhylla. För mig börjar det med omslaget då det är det första som fångar mitt öga - jag erkänner att jag är svag för vackra omslag och jag kan köpa en bok enbart för den sakens skull. Självfallet måste jag tilltalas av innehållet och kategorien av bok beroende på vilket humör jag är på. Men redan vid första anblicken har jag liksom sugits in historien som präntats ner på bladen och jag känner vilka känslor som berörs och talar till mig. När jag läser en bok jobbar alla mina sinnen på högvarv - jag skapar miljöer och färger i mitt inre. Gud nåde om en eventuell film görs på boken och den inte stämmer överens med min bild och upplevelse av karaktärerna jag skapat under min läsning - vilken besvikelse och min bokläsning fallerar totalt. Det hände med boken Broarna på Madison County - som jag läste för länge, länge sedan - filmen omkullkastade hela boken då huvudpersonerna spelades av Clint Eastwood och Meryl Streep förvisso bra skådespelare men jag hade inte dem på min näthinna när jag plöjde boken. Detta var ett av dom starkaste omkull kastningar jag varit med om gällande bok kontra film med samma innehåll. 

Coffe table books - en detalj som pryder många ytor i vårt hem. Även där charmas jag av omslaget.och alla fina foton i den - här får ögat något vackert att vila på. Det är rena avkopplingen att fördjupa sig i en djungel av denna sorts böcker som finns tillgängliga. Utöver att det är en perfekt present till alla som vill omge sig med vackra ting i sitt hem. 

Jag är ingen bokmal men mitt nattduksbord är inte komplett om ingen bok ligger där och väntar på mig. Ibland blir det timmar av kvällsläsning ibland slocknar jag efter 10 minuter! Dessutom har jag kommit på mig själv vilka efterdyningar som präglar min läsning. Jag kan aldrig påbörja en ny bok kvällen efter jag läst klart en bok - det måste passera 2 - 3 dagar så jag hunnit lämna hela berättelsen bakom mig. Innan dess lever känslorna kvar och huvudkaraktärerna pratar till mig - eller jag till dem!

Mina favoritställen där jag helst läser böcker är i sängen vid läggdags, på beachen så man kan stänga av allt annat ljud eller i schäslongens vrå i hemmet på dagtid när jag vill koppla av.

Jag kan tipsa om några böcker som tilltalat mig och jag har njutit varje sekund då boken vilat i mitt knä. Kanske är det någon bok du läst och håller med eller så kanske jag bara väcker din nyfikenhet och du omfamnar tipset. Smaken är som den är - delad - så jag förväntar mig inte att du ska beröras på samma sätt som jag. Lean back och lämna världen utanför - låt boken navigera och beröra alla dina sinnen för en stund.

Jane Eyre - Charlotte Bronte

Igelkottens elegans - Murel Barbery

Den brutna kvinnan - Simone de Beauvoir

Där kräftorna sjunger - Delia Owens

Dotterns berättelse - Armando Lucas Correa

Samlade verk - Lydia Sandgren

Ett litet liv - Hanya Yanagihana

Just Kids - Patti Smith

Ljuset vi inte ser - Antony Doerr

Helene Sjöholm har precis släppt sin andra bok ” Östermalmskarusellen” som utspelar sig i Nice, Frankrike och Östermalm, Stockholm. Det var i Nice våra vägar korsades och vår bekantskap började. Vill du ha ”feel-good” läsning så är detta ett spännande tips!

Kuriosa - den femte dagen i den femte månaden lanserade Coco Chanel parfymen Chanel No 5 - exakt 100 år sedan. Jag minns fortfarande denna klassiska men djärva och försiktiga doft - den var en exklusive doft under min gymnasietid - och jag kan ännu ana exklusiviteten som förknippades med just Chanel - vilket den i allra högsta grad gör även i vår tid. Denna lilla bok har jag fått av min dotter och den pryder sin plats, Berättelsen om iconen Coco Chanel skrivet på ett lättsamt och sällskapligt sätt. Tack Nikki - du vet exakt vad din mor gillar!

" There are a lot of Duchesse, but there can only be one Coco Chanel"