Vart bär alla vägar eller vart tar alla vägen...

08.05.2021

Nyfiken, klicka på bilden....

Family, friends & followers - Att resa är att förflyttas från en plats till en annan - ja, svårare än så är det inte. Även om det innebär "i dina drömmar" eller via en karta. Alternativen är många hur man vill färdas till sina resmål - flyg, båt, tåg eller bil. Variationen är stor när det gäller vilken typ av resa man vill planera -  allt från upplevelseresa, romantisk resa, syskonresa, shoppingresa, solsemester eller weekend resa.

Jag är som en flyttfågel - jag har aldrig haft svårigheter med att slå ner mina bopålar på olika platser i landet. Oftast är det privata anledningar som tagit beslut åt mig men det är också de som gjort att jag fått se andra platser än Jönköping. Att våga hoppa ut och möta det okända är också ett sätt att anta utmaningar men också en enorm möjlighet att lära känna andra platser och människor - att fortsätta vara nyfiken på det okända. Att vara rastlös är inte samma sak som att vara rotlös, ibland tror jag folk blandar ihop dessa begrepp. Så med kniven på strupen om jag måste välja så är jag rotlös - inte rastlös!

För att återgå till resor så finns det några resmål som jag tycker toppar min lista på grund av nyanseringen - att inte enbart vara en solsemester utan en blandad kompott med betoning på händelse och upplevelse. Här kommer några få höjdpunkter - alla andra 100-tals bevarar jag för mig själv!


New York - staden som aldrig sover där hela världen är samlad. Alla resemagasin gör stora reportage "to do and to see" så jag hänvisar inte till vad som bör ses och göras, det avgör du men vissa självklara sevärdheter får man bara inte missa. Broadway, Harlem, Central Park, Coney Island, High Line, MOMA Museum, Grand Central Oyster Bar, Jazz klubbar mm,mm - ja, det är några  av mina minnen från NY. Du som inte varit där - vänta inte för länge för denna stad måste prioriteras på din "bucket list".

Kuriosa - under mina "glansdagar" som modell bodde jag i NY 3 månader och den upplevelsen vill jag inte vara utan - kanske kan bli ett eget blogginlägg framöver!!

TOKYO  - What can I say! Denna resa och upplevelse delar jag med mina 5 syskon. I deras sällskap fick jag upptäcka staden Tokyo som jag sammanfattar med följande ord - fantastiskt vackert och sevärt, rent, gästvänligt, lugnt, kulturellt annorlunda och strukturerat. Man säger att man ska ta seden dit man kommer och det gjorde vi verkligen - ett måste i ett land som detta. Något ni absolut inte får eller bör missa är att besöka Kyoto - det är som att förflyttas till en annan värld - kan inte beskrivas med ord utan upplevas på plats. Denna resa bär jag nära mitt hjärta av många anledningar - fina känsloladdade stunder delades med mina kära syskon - men också många skratt och drycker!!!! En olikartad upplevelse i ett särpräglat land som jag gärna återvänder till då det finns så mycket mer att utforska - så vill jag sammanfatta dagarna i TOKYO.

ALBA - Piemonte Italien - ett pittoreskt ställe för alla som är intresserade av vin och vill ha en avkopplande resa. Att få botanisera bland vingårdar och vinfält dessutom njuta av otroligt goda och fina viner som Barolo och Barbaresco - det ger mersmak. Vyerna är oslagbara och oändliga -  det är en njutning att glida omkring i dessa omgivningar. Om du uppskattar Italien och vill ha en kombinerad romantisk och sinnrik resa är detta ett tips!

Andra tips i Italien - Florens, Portofino, Cinque Terre....

Relais Villa D´ Amelia


CHAMPAGNE - Epernay, Frankrike. När det vankades "roadtrip" rullade bilen söderut mot Frankrike, närmare bestämt till Champagne distriktet - då förstår ni vad som lockade! Tänk att dessa små men ack så förföriska bubblor kan ge sådan njutning! Lika stor njutning var denna "inköpsresa" då bilen lastades full av diverse flaskor från olika vingårdar. Rekommenderar er att boka in möte/besök i förväg för att provsmaka och inhandla "livets vatten". Bara denna procedur i sig var angenäm - att få experimentera bland olika druvor och smaker i de olika vinhusen. 

"En dag utan Champagne är en förlorad dag"


Relais Chateaux Royal Champagne Epernay

NICE - Frankrike - Borta bra men hemma bäst! Här har vi skapat vårt näste och även vår lilla privata oas. Platsen vi återvänder till så ofta vi kan och har som utgångspunkt när vi upptäcker "världen utanför". Hela rivieran är värd att upptäcka och här finns utrymme för alla typer av resor. Återkommer med tips om bara Rivieran i annat inlägg. 

" Att resa är som att flirta med livet" - spännande, pirrigt och underbart!