Om Hermès...

05.09.2023

Family, friends and followers - Visste ni att den lilla detaljen som jag tidigare tyckt vara lite "damig" har blivit min favorit accessoar. Nu använder jag den på många olika sätt och tycker den lyfter en hel outfit. Så idag vill jag berätta om den "lilla detaljen" som gör stor skillnad - nämligen scarfen.

En av världens mest kända modehus - Hermès - med sina ikoniska läderprodukter är lika känt för sina scarfs. De har en tidlös elegans med en fantastisk kvalitè i siden och är kända för sina klara färger. Den första kom 1937 och tanken var att det skulle vara en souvenir till ett jubileum. Tillverkningen sker i Lyon, Frankrike.

Det populäraste motivet är taget ur "hästvärlden" som ni säkert har noterat - byglar, sadlar och annat från stallet är återkommande motiv som pryder dessa traditionella accessoarer. 2000 mönster finns och emellanåt gör man om äldre motiv genom nya färgsättningar. Man använder silkscreen som tryck och det går åt ca 250 mullbärs kokonger till en scarf. Det är ett gediget hantverk från A-Ö och totalt 750 timmar går åt att skapa dessa samlarobjekt.  

Det man ska tänka på när man köper en Hermes scarf är att kunna känna igen en "äkta" vara. De tillverkas i strl 20x20, 40x40, 70x70, 90x90. Färgerna måste vara klara och konturerna på figurerna knivskarpa, ingen suddig färg här inte. Tänk på att hörnen / kanterna är rundade och alltid handsydda. Kartongen måste ha "rätt orange" färg och linjen på locket ska vara lika bred på ovansidan som undersidan. Priset på en scarf 90x90 är ca 4-5000 kr - men en raritet kan gå upp till 10-20 000 kr. En vintage kan du hitta för 2-3000 kr  - men du bör tänka på vissa saker såsom: ålder, skicket och att det finns originalbox, motivet, att färgen är bra, kvalitén, rundade hörn. Du ska vårda din scarf genom att hänga ut den på vädring efter varje tillfälle du använt den. Den ska endast kemtvättas och alltid vikas ihop och läggas ner i sin kartong.

Många är kändisarna som gett "scarfen" ett ansikte men den mest kända är nog ändå Drottning Elisabeth. Och jag måste medge att det är inte många som bär upp en huvudbonad som hon.

Grace Kelly - tidigare skådespelerska som sedemera gifte sig med Furst Rainer III av Monaco. - använde sin scarf som en mitella. Kul, chict och innovativt om ni frågar mig!

Jackie Onassis  - USA´s första dam 1961-1963 genom giftermålet med John F. Kennedy. Med sin klassiska och eleganta stil kom accessoarer att bli lite av hennes signum - dräkter, pärlor, handskar och förstås den lilla scarfen som skyddade hennes ikoniska frisyr.

Madonna - ja, denna moderna självsäkra kvinna har skapat många stilar och hon gör det fräckt på sitt vis. Genom att använda en stor scarf ( säkert strl 90x90 ) förenar hon nytta med kaxighet. Denna stil tilltalar mig och den gör även nytta om det är lite kyligt - istället för att hänga en tröja runt halsen.


Så  - plocka fram scarfen lagom till höst och hitta olika sätt att använda den på. Stil som du tycker känns naturligt för din personlighet!
.....details matters!.