Kultur och historia….

03.08.2021


Family, friends & followers - Nu är jag tillbaka igen efter en välbehövlig, välförtjänt och väldigt bra semester. By the way - är det något speciellt ni vill läsa om mig, Skriv gärna några rader så kanske jag berättar mer om just det ni är nyfikna på!                          

För er som inte vet om att jag har ett utländskt påbrå kan jag berätta följande. Som treåring kom jag till Sverige från Kroatien med mina föräldrar och två systrar - idag består min syskonskara av tre systrar och två bröder. Ni kanske anar att jag har en stor dos medelhavs ådra i mig som beskriver och förklarar min personlighet - bl a mitt sätt att uttrycka mig vilket jag gör med stora och snabba gester, min livsglädje och skratt - sist men inte minst min soldyrkan! Även om den är väldigt stor vill jag inte förbruka min semester med enbart "lazy & grazy" dagar på stranden. Så nu var det dags för lite kulturella och historiska inslag i vår s.k "semester i semestern" innan det var dags att byta ut ledigheten mot vardagen i vår hemstad Jönköping.

I år valde vi en repris och begav oss till ST Remy i Frankrike. eftersom vi ville utforska lite kring staden med sina oändliga lavendelfält. Vi återvände till Hotel de Tourrel som vi upptäckte för sex år sedan då det var nyöppnat. Det är ett ***** boutiquehotell som jag anser vara det bästa, coolaste och lugnaste vi besökt. Även det minsta då de enbart har 7 rum - och det är inte vilka rum som helst! Självklart bokade vi in oss i samma rum som tidigare och ännu en gång bekräftar vistelsen att detta är Hotel NO 1! Detta näste har allt - service, design, läge och känslan av lite lyx - because you are worth it! 


Pont Du Gard - byggdes kring år 50 e Kr. Ett lysande exempel på romarnas byggnadskonst och teknik - 48 m hög och 270 meter lång akvedukt. När den var i bruk levererades 200 000 kubikmeter vatten per dygn. År 1985 blev Pont du Gard uppsatt på Unescos världsarvslista.                                      Jag är glad att vi besökte världens högsta romerska bro och fick ta del av denna historia.                    Languedoc-Roussillons - sydfranska regionen - lägg det på minnet!


Jag har vandrat i Van Goghs fotspår! Detta genom att bege oss till den plats där Vincent Van Gogh tillbringade ett år på sjukhem - som tidigare varit kloster - och platsen för skapandet av många av hans mest kända verk. Många tavlor som nu finns utställda på några av de främsta konstmuseer i olika länder och under olika namn. Då jag sett filmen om hans liv och hade med mig bilderna i minnet kunde jag förnimma hans närhet och kände empati för denna märkliga konstnär som först högg av sig ett öra och året därpå sköt han sig själv. Tragiskt nog blev han och hans alster mer berömda efter hans bortgång - jag hade unnat honom framgång under hans livstid som blev så kort - endast 37 år blev han.


Utöver ST Remy och vår lilla trip hann vi upptäcka lite av varje.

Avignon - Domkyrka av Notre Dam - Palais des Papes - Unescos världsarvslista 2005.

Arles - romersk amfiteater inspirerad av colosseum i Rom.

Cap Ferrat - promenad runt halvön tog oss 2 tim, inklusive lunch - och då var solen och värmen gratis - 32 grader!!!

Ventimiglia - en mc resa på 40 minuter som tar oss över till den lilla staden i Italien.En härlig dagsutflykt som förpliktigar att inhandla italienska ostar med tillbehör!


Vi lever bara en gång - nej, vi dör bara en gång -  resten av dagar ska vi leva!