Mitt konstnärskap

14.06.2021

Family, friends & followers - När och hur började min resa mot en tillvaro som konstnär!

Färg eller färger har alltid fångat mitt öga - antingen har kulörerna stört eller förskönat det jag ser. Jag är extremt noga och lättpåverkad av det som "distraherar mitt" estetiska öga. Det kan vara en liten detalj, en färgkombination eller fel form - stör det mig så stör det mig brutalt mycket.

Att rita och att skriva eller kladda som man sa i skolan - det har jag alltid gjort. Kanske var/är det ett sätt att koppla av, ett sätt att uttrycka mig eller ett sätt att stänga ute världen. När jag gick på högstadiet fick jag låna mina klasskamraters elevdagböcker för att "kladda" lite i deras böcker - för mina var redan fullklottrade av allt skissande. Kladdet bestod oftast av motiv som blommor, hästar, miljöer, abstrakta ting, dikter, kloka ord på vägen osv,osv. 

Jag har målat i ca 16 år - det började med en kvällskurs för den etablerade och lokala konstnären Gunder Höög. Det var kärlek vid första penseldraget när jag höll i penseln och svepte den sakta och försiktigt över målarduken. Jag fortsatte med kursen i 2 år och då var mina tavlor en aning figurativa och jag målade med oljefärg. På den tiden var jag på en upptäcktsresa och det gjorde inget att färgen torkade sakta med olja. Därefter sökte jag fristående kurser på Jönköpings Högskola - 15 poäng i Fri målning och Svartvita tekniker. Det var lärorikt och det övertygade mig mer och mer  att jag var på rätt spår med min kreativitet. Ungefär vid den tidpunkten övergick jag till att måla i akryl. Mina målningar blev större och mer abstrakta och nu ville jag att färgen skulle torka fortare. Hösten 2018 började jag Konstskola i Jönköping - 1 år av studier och även tidpunkten då jag började förverkliga "Art meets Fashion" - att återge min konst på textil. Den storyn kommer jag att berätta mer om vid ett annat tillfälle.Under dessa år har jag hunnit med ett tjugotal utställningar - varav 2 internationella i Frankrike, 1 virtuell internationell utställning och sist men inte minst höjdpunkten i alla konstnärers drömmar - Liljevalchs Vårsalong 2021, Stockholm. Min första konstutställning var i Nice, Frankrike, jurybedömd via Svenska Konsulatet 2015 - inte illa start! Jag tillbringar mycket tid i min ateljè där jag skapar mina tavlor - jag målar snabbt och intensivt för att i nästa stund koncentrera mig på mina porträtt målningar som tar längre tid och ett annat fokus krävs. Min konst är som jag ytterligheter - ett stort behov av variation annars tröttnar jag. Så när jag målar och har hittat mitt s.k flow så målar jag en serie på 5-6 tavlor och leker med olika färgskalor. Därefter är jag redo för nästa serie - jag kan låta tavlor vila och återkomma till dem om jag inte känner mig 100% färdig.

Inför en utställning krävs det mycket förarbete - det är inte bara tavlor som ska målas vilket självklart är den stora och största delen. Visitkort ska tryckas, folder ska utformas och tryckas, verksförteckning med priser ska sammanställas, rama in tavlor, marknadsföra utställningen på sociala kanaler, man ska hänga upp hela utställningen som ska inge ett balanserat och harmoniskt intryck där den ena tavlan inte förtar den andra - men innan dess ska det gallras och kombineras ihop. Sist men inte minst ska man ha vernissage och sedan "sälja skiten", Jag citerar konstnären Ernst Billgren när han fick fråga på "vad är konst" - det gäller att sälja skiten svarade han då!


Att vara konstnär innebär att hela tiden vara kreativ - måla, måla och måla. Det innebär att andas färg och form och mycket färg går det åt. Många är tavlorna jag dissat totalt och målat över och skapat nya motiv - man måste våga "förstöra" en tavla - det är också ett sätt att utvecklas - att inte vara nöjd och lägga ner penseln utan fortsätta tills man känner "där satt den". Den känslan är obeskrivligt härlig. Jag uppfattar inte mig själv som en prestationsmänniska - men är det något jag kan vara "besviken" eller mindre nöjd med så är det min konst. Kanske inte så konstigt då jag som känslomänniska lämnar ut mig och ska bedömas av mina betraktare. Jag har en inställning - det finns ingen dålig konst, däremot konst som inte tilltalar mig. För vem har rätt att kritisera andras "känslor" som etsas fast på en målarduk? Det kan ligga många timmar bakom en tavla och det kan vara tekniskt suveränt målat utan att en okunnig person har förmåga att uppfatta det.

Man måste synas och försöka ha egna utställningar - om man vill vara på en viss nivå och inte enbart ha målning som hobby. Det bästa och mest optimala för att nå rätt kategori av människor som är intresserade och köpstarka är att få något Galleri som erbjuder ett samarbete. Glöm den romantiska bilden av konstnären som sitter på ett cafe och tittar sig omkring och ”får” inspiration till sina alster. Här som i alla andra yrken gäller det ”att gå till jobbet” och leverera - utföra sina arbetsuppgifter och vissa dagar går bättre än andra. 

Min konst är som jag "ytterligheter" - det ena utesluter inte det andra. Jag vill hela tiden utmana mig själv och utvecklas som konstnär - jag vill beröra med min konst. Jag vill lämna avtryck och dyka in i mina betraktares känslor!


Just nu kan man se min konst på Galleri Tegel i Jönköping. Dessutom kan man även se mina Konsttryck - Fine Art Print - som hänger i det nyöppnade Cafét "Rosa Villan" utmed Vätterstranden i Jönköping. Efter sommaren är det full fokus på nästa utställning som är Södra Vätterbygdens Konstrunda. Jag och min konst kommer att vara på Galleri Tegel, Jönköping - 4-5 september.


"Det finns tre svar på konst - ja, nej och WOW. Jag siktar på WOW"