Thank good is weekend!

25.04.2021

Nyfiken - klicka på bilden.........

Family, friends & followers - Nu stundar helgen och samma "ritual"  utförs för att den rätta fredagskänslan ska infinna sig. Jag och Mr P - min kära sambo - har en liten kul grej som blivit vår helgceremoni. Varje fredag em plockas helgens "festglajjor" fram som ett tecken på att ledigheten är här. Nu är det chill, nu äter vi gott och nu tar vi stunden som den kommer! Det känns viktigt att kunna göra små inspel för att skilja på vardag och helg - livet blir lite roligare och ärligt talat tror jag alla blir en aning gladare och vem vill inte vara glad!


Som så många andra uppskattar jag korta weekend resor - att få unna sig lite bekvämligheter och njuta av det goda. Denna helg var inbokad på Ästad Vingård och jag såg fram emot denna lilla utflykt med tanke på allt bra jag både läst och hört. Att äntligen få bege sig utanför Jönköpings 90-skyltar - att få andas annan luft, att se andra omgivningar och att susa fram längs landsvägar och njuta av allt det vackra våren bjuder på. Det är något speciellt med att se den grå torra växtlighet som målar landskapsbilder genom bilrutan vakna till liv och få färg. En frihetskänsla infinner sig och ett äventyr väntar - i dessa stunder existerar inte Corona i mitt sinne - bara i verkligheten.Vistelsen på Ästad började med en vinvandring bland fälten där vi fick höra historien bakom vingården -  "från grön mjölk till vita viner". Det är 10 år sedan den första vinstocken planterades här. Idag har de ca 30.000 vinstockar fördelat på två platser - Ästad och en kustodling i Morup. Omgivningen är väldigt vacker och lugn - som vackrast på våren och allt börjar växa och få liv igen.. Mer om fälten och hela processen vill jag inte avslöja utan jag rekommenderar er att åka hit och uppleva det på plats. Om inte annat är det en bra present till någon som uppskattar upplevelser och är intresserad av viner!


Efter vandringen väntade vinprovning som var en lektion i allt från beska, syra, färg, konsistens, intensitet, karaktär, tanniner, lagring, gröna druvor, fällningar och till druvan Solaris - vilken man framställer mousserande vin på och odlingen är ekologisk. Alla sätter sina egna ord på "doften" av en specifik druva, ett sätt att lära känna igen just den sortens druva i viner. Dessutom fick vi lite tips och bra att tänka på om hur man ska matcha vin med mat - hög syra i vin kräver mycket syra i maten för att det ska bli komplett. Man kan förstöra ett vin med "fel maträtt" - men det visste ni säkert!

Kvällen bjöd på en avsmakningsmeny - 17 rätter med vinpaket som gifte sig utmärkt med alla dessa små utsökta delikatesser som dukades fram en efter en. Tre timmar passerade oförskämt snabbt under tiden man blev uppassad och serverad med läckerheter. Enda smolken i bägaren - för oss som brukar äta ca kl 21 på fredag och lördagar - var att middagen serverades tidigt eftersom man skulle hinna avverka alla rätter innan restaurangen stängde kl 20.30. Men, det är ju angenäma problem i det stora hela. Restaurang Äng är smakfullt inredd i en behaglig färgskala med återkommande inslag av sten och betong. Deras signum är "smak och hållbart" då man använder lokala råvaror med filosofin "man tar var man har utanför dörren och förädlar det till sin största potential" - vilket jag tycker de klarade galant.. Bon apetit säger jag!

Jag summerar helgens upplevelse med att "alla sinnen får sitt lystmäte stillat". Ett naturskönt ställe som rymmer det mesta som krävs för att uppleva en avkopplande vistelse. Vad sägs om -  Spa, fine dining, bastu på rummet med en skandinavisk inredning, lantlig miljö med sinnlig atmosfär! Underbart är kort - liksom helgen som passerade.. 

Hur och vad gör du för att skapa den där härliga fredagskänsla när helgen nalkas?